Demir ve mangan filtreleri özel mineraller sayesinde; suda 5ppm'e kadar olan demir ve mangan miktarını, içme ve kullanma suyu standartlarına (Fe=0,2 ppm-Mn =O.05ppm) kadar düşürebilmektedir. Bu özel mineraller için herhangi bir ekstra rejenerant malzemeye ihtiyaç olmamaktadır. Ayrıca suda bulunan hidrojen sülfit, metan, serbest karbondioksit ve yüksek konsantrasyonda organik artıkları uzaklaştırır. Filtrasyon sistemlerinde insan sağlığı ön planda tutulduğundan sistemlerimizde kullanılan mineraller dünya gıda normlarına uygundur.
KARTUŞ VE TORBA FİLTRELERi
KARTUŞ FİLTRE CİHAZLARI
MODEL
BAĞLANTI
KARTUŞ SAYISI
ÇAP X YÜKSEKLİK (mm)
KARTUŞ ÇAPI
ACF 420
2"
4
294x836
20"
ACF 430
2"
4
294x1147
30"
ACF 720
21/2"
7
340x840
20"
ACF 730
21/2"
7
340x1172
30"
ACF 920
21/2"
9
414x850
20"
ACF 930
3"
9
414x850
30"
ACF 940
3"
9
414x1408
40"
ACF 1520
3"
15
495x865
20"
ACF 1530
4"
15
495x1211
30"
ACF 1540
4"
15
495x1420
40"
ACF 2130
4"
21
550x1204
30"
ACF 2140
5"
21
550x1412
40"
Multi Media Filtreler suyun içerdiği askıda katı maddeleri, bulanıklığı ve diğer partikülleri uzaklaştırmak amacı ile kullanılır. Sistem granülometre dereceleri farklı, birden fazla katmanın gövde içine yerleştirilmesi ile oluşturulur. Multi Media Filtrelerin, katı maddeleri sudan ayırmasının yanı sıra ikinci bir görevi kendisinden sonra konumlandırılacak olan ekipmanı korumasıdır. Filtrasyonu iyi yapılmış bir sistemde diğer arıtma filtrelerine gidecek olan yük minimize edileceğinden ekipmanların ömrü uzatılmış ve verimliliği artırmış olacaktır.

Multi Media Filtreler, proses suyu ve içme suyu arıtımında ön arıtma olarak veya atıksu arıtrna sistemlerinden çıkan arıtılmış suyun bulanıklılığının giderilmesinde de kullanılırlar.
Multi Media Filtreler, filtrasyon ihtiyacınızı karşılayacak çeşitli kapasiteler ve hızlar için en uygun çözümü sunmaktadır. İşletim rahatlığı ve servis desteği ile optimum süre çalışırlar. Multi media filtrenin verimliliğini etkileyen parametreler; filtre gövdesinin iyi yataklanması ve yüzey hızının doğru seçilmiş olmasıdır. İyi yataklanmış ve yüzey hızı kirlilik yüküne uygun seçilmiş bir Multi Media Filtrede filtrasyon hassasiyeti 15-20 mikronun altındadır.

Servis periyodunda, süzülerek filtre katmanları arasında tutulan partiküller, geri yıkama periyodunda deşarj edilerek, filtre malzemesinin temizlenerek medianın tazelenmesi sağlanır.

Kartuş Fitre Sistemleri, filtre gövdesi ve kartuşlardan oluşmaktadır. Filtre gövdesi suyu arıtacak ana elemen olan kartuşlara yuvalık görevi yapar. Filtre gövdeleri paslanmaz çelik veya karbon çelik malzemelerden imal edilebilir.

Kartuş Filtre Sistemlerinde kullanılan kartuşlar değişik mikro n hassasiyetlerine sahiptir. Bu nedenle değişik kapasiteler için uygun hassasiyette, uygun sayıda ve uygun özellikteki kartuşlar ile mikron mertebesinde hassas filtrasyon yapmak mümkündür. Filtreye giren ham suyun özellikleri ve filtrelerin kullanım süresi, kartuşların kirlenme sürelerini basınç kaybını arttıracağı gibi filtrelerne hassasiyetini de azaltacağı için değiştirilmelidir.
Su yumuşatma işlemi iyon değiştirme yöntemiyle gerçekleşmektedir. İyon değişimi sertliğe sebep olan kalsiyum ve magnezyum iyonlarını içeren suyun, sodyum formunda katyonik bir reçineden geçirilmesi suretiyle gerçekleşmektedir. Sert su sodyum bazlı katyonik reçineden geçerken içerisindeki sertlik iyonları (Ca+2 ve Mg+2); reçineye bağlı bulunan Na + iyonları ile yer değiştirir. Belli miktarda sert su reçine yatağından geçtikten sonra, reçine tanecikleri tamamıyla, sertlik mineralleriyle kaplanır. Bu durumda setlik minerallerinin tutulması son bulur. Serlik iyonlarının tekrar sudan tutulabilmesi için reçine taneciklerinin sertlik minerallerinden kurtularak tekrar sodyum taneciklerinin bağlanması gereklidir. Bu işleme 'rejenerasyon' adı verilir.

Rejenerasyon işlemi, geri takama, tuzlu su emiş, yavaş durulama, hızlı durulama ve tuzlu su dolum olmak üzere 5 ana aşamadan oluşmaktadır. 5 aşamanın tamamlanması sonucu reçine, kalsiyum (Ca+2) ve Magnezyum (Mg+ 2) iyonlarını bırakırken, sodyum (Na+) iyonlarını tekrar kendine bağlar ve servis pozisyonuna hazır hale gelir. Su Yumşatma ünitelerinin dizaynı yapılırken reçine tank içine yerleştirilecek olan reçine miktar ham su karakterine, günlük ortalama debi ve pis su tüketimlerine bağlı olarak hesaplanır. Ayrıca rejenerasyon işleri, zaman kontrollü, debi kontrollü veya sertlik analizörü ile çok suyu sertlik derecesi ölçümüne bağlı olarak otomasyonlu olarak sağlanabilmektedir.
TEKLİ YUMUŞATMA SİSTEMLERİ
Su yumuşatma işlemi iyon değiştirme yöntemiyle gerçekleşmektedir. İyon değişimi setliğe sebep olan kalsiyum ve magnezyum iyonlarını içeren suyun, sodyum formunda katyonik bir reçineden geçirilmesi suretiyle gerçekleşmektedir. Sert su sodyum bazlı katyonik reçineden geçerken içerisindeki setlik iyonları (Ca+2 ve Mg+2); reçineye bağlı bulunan Na+ iyonları ile yer değiştirir.

Tandem Yumuşatma Sistemleri, iki yumuşatma ünitesinden oluşmaktadır. Sistem, geçen su miktarına göre volümetrik olarak kontrol edilebilmektedir. TANDEM sistemde her bir yumuşatma cihazı sırası ile rejenerasyon devresine girer ve hazır hale gelince prosesteki ünitenin doymasını ve prosesi kendine devretmesini bekler. Bu sayede insan müdahalesine ihtiyaç duymaksızın ve rejenerasyon işlemleri için proses durmadan günün 24 saati daimi şekilde yumuşak su üretilmiş olur. Belli miktarda sert su reçine yatağından geçtikten sonra, reçine tanecikleri tamamıyla, sertlik mineralleriyle kaplanır. Bu durumda sertlik minerallerinin tutulması son bulur. Sertlik iyonlarının tekrar sudan tutulabilmesi için reçine taneciklerinin sertlik minerallerinden kurtarılarak tekrar sodyum taneciklerinin bağlanması gereklidir. Bu işleme 'rejenerasyon' adı verilir. Rejenerasyon işlemi, geri takama, tuzlu su emiş, yavaş durulama, hızlı durulama ve tuzlu su dolum olmak üzere 5 ana aşamadan oluşmaktadır. 5 aşamanın tamamlanması sonucu reçine, kalsiyum (Ca+2) ve Magnezyum (Mg+2) iyonlarını bırakırken, sodyum (Na+) iyonlarını tekrar kendine, bağlar ve servis pozisyonuna hazır hale gelir.
TANDEM YUMUŞATMA SİSTEMLERİ
Aktifkarbon filtreler, suda istenmeyen klor, renk, tat, koku veren eriyik gazlar, artıklar ve organik maddelerin arıtımı için kullanılır. Aktifkarbon kömürümsü ancak çok geniş yüzey alanına (1000-1500m2/gr) sahip bir malzemedir. Aktif karbon filtrenin verimliliğini, filtre yatağında kullanılan aktif karbonun özellikleri ve suyun filtrasyon hızının doğru seçilmiş olması belirler. Aktif Karbon Sistemlerde, suyun arıtılması esnasında filtrasyon mekanizmasının yanında absorpsiyon mekanizması da işlem yapmaktadır. Bu sebeple Aktif Karbon Filtreler fiziko-kimyasal antma yapan sistemlerdir. Aktif Karbon Filtreler, insan müdahalesine gerek duymaksızın tam otomatik olarak çalışır. Günde 15-20 dakika süre ile otomatik ters yıkama işlemini yapan Aktif Karbon Filtre bu şekilde kendisini yeniler. Aktif karbon ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer konu, mineral yatağının bakteri üremesi için uygun ortam oluşturabilmesidir. Çünkü, aktifkarbon organik maddeyi bünyesinde biriktirir ve eğer suda bakteri varsa bakteri bu organik maddeyi besin olarak kullanarak üreyebilir. Bu gibi durumlarda bakteri kaçağı oluşumu mümkündür. Bu sebeple aktif karbonun öncesinde ve sonrasında suyun dezenfekte edilmesi önemlidir.
AKTİF KARBON FİLTRELERİ
Klasik antım sistemlerinin yetersiz kaldığı sulara (deniz suyu, iletkenliği yüksek olan kuyu suları vb.) Uygulanan, suyun içindeki istenmeyen tüm mineralleri sudan ayıran, saf su eldesine yönelik membran filtrasyon işlemine TERS OZMOZ denilmektedir. Ters Ozmoz sisteminin çalışma prensibi; cihaz üzerinde bulunan mebranlar sayesindedir. Su, membranlar üzerinde bulunan gözeneklerden, yüksek basınç altında geçmeye zorlanır. Bu işlem esnasında su molekülleri ve bazı inorganik moleküller bu gözeneklerden geçebilirken suyun içindeki Mi maddelerin çoğu bu gözeneklerden geçemez ve konsantre su olarak dışarı atılır. Membran yüzeyinin sürekli olarak temiz ve tkanmadan kalmasını sağlayan ise, membran elementi içinde gerçekleşen "çapraz akış" işlemidir. Çapraz akış sayesinde, bir kısım sıvı (ürün suyu) membrandan geçerken, bir kısım sıvı (yoğun su) membran yüzeyine paralel hareket ederek, safsızlıkların membrana yapışmasını engeller. Yapılan bu işlem diğer filtrasyon sistemlerine
göre çok daha iyi kalitede su elde etmeye olanak verir. Gelişen teknoloji ile beraber tamamen otomatik Ters Ozmoz cihazlarının üretimi mümkün olmuş ve istenilen debide yüksek kaliteli su eldesi ile Ters Ozmoz cihazlan profesyonel arıtımda üst sıralara yükselmiştir. Ters Ozmoz Sistemlerinin, evsel ve endüstriyelolmak üzere çeşitleri bulunmaktadır. Antılacak suyun kapasitesi ve karakterine bağlı olarak dozaj pompları, analizör grupları ve benzeri ekipmanlar komple şase üzerinde dizayn edilir. Ters Ozmoz Sistem dizaynı, membran üreticileri tarafından sağlanan simülasyon programı ile yapılmaktadır. Ters Ozmoz ünitesinin içereceği membran sayısı, membran tipi, uygulanacak basınç, geri kazanım oranı gibi bilgiler, ancak ham su karakterinin çok iyi analiz edilmesi ile elde edilebilir.
TERS OSMOS SİSTEMLERİ
Ultraviyole Sistemleri ile dezenfeksiyon, suya herhangi bir kimyasal veya oksidant ileve edilmeksizin mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesi işlemidir. Tüp benzeri cam bir kılıfın içine yerleştirilmiş ultraviyole lambası sayesinde cihaza giren suyadozajı ayarlı UV IŞINI verilir. Bu ultraviyole ışınları mikroorganizmaların DNA yapısını bozarak etkisiz hale gelmelerini sağlar. Bu şekilde ortalama %99.9 oranında dezenfeksiyon verimi elde edilmektedir.

Bu sistemle mikroorganizmaların öldürülebilmeleri için ultraviyole ışının direkt olarak üzerlerine çarpması gerekir. Bu nedenle su, Ultraviyole sistemine girmeden önce içerisinde bulunan tortu , bulanıklık gibi parametreler sudan uzaklaştırılmış olmalıdır. Bunun için ultraviyole öncesinde kum filtresi veya kartuş filtrenin kullanılması tavsiye edilmektedir. Ultraviyole Sistemlerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise, sistemin nihai kullanıma mümkün olduğunca en yakın yere konmasıdır. Ayrıca, sistemden çıkan su özellikle atmosfere açık ayrı bir üniteye girmemeli ve bekletilmeden kullanılmalıdır. Ultraviyole ünitelerinde iyi bir verim elde etmek için periyodik bakım önemlidir. Senede bir kere UV lamba değişimi ve ham su kalitesine bağlı olarak,
periyodik olarak kuvartz cam temizliği yapılmalıdır. Bu temizliğin yapılmaması durıımunda, UV ışınım etkinliğini azalacak ve cihaz verimi düşecektir.
ULTRAVİYOLE SİSTEMLERİ
Model
Bağlantı
Lamba Adedi
Kapasite (m3/h)
Güç (Watt)
E-105
3/4"
1
0,5-1,5
20
E-305
1"
1
1,5-3
30
E-505
1"
1
3-5
55
E-110
11/2"
2
5-10
110
E-115
11/2"
3
10-15
165
E-120
2"
4
15-20
220
E-125
2"
5
20-25
275
E-130
21/2"
6
25-30
330
E-135
3"
7
30-35
385
E-140
3"
8
35-40
440
E-150
3"
10
40-50
550
E-160
4"
12
50-60
660
E-180
4"
16
60-80
880
E-200
4"
20
80-100
1100
Klor, eskiden beri en yaygın kullanılan dezenfektandır. Yaygın kullanımında klorıın ucuz bir dezenfeksiyon sistemi olmasının yanı sıra, kalıcı etkiye sahip olması da önemli bir etkendir. Klor, suya karıştırıldığı anda, suyun içindeki bazı organik maddeler ve ağır metallerle reaksiyona geçer. Tüm reaksiyonlar meydana geldikten sonra, 0.5 mg/lt, serbest bakiye klorıın suda bırakılması, nihai kullanım noktasına kadar mikroorganizmal faaliyeti önleyecektir. Kimyasal dozaj ünitelerinin bir çok alanında (içme ve kullanma suyu arıtımı, gıda sanayi, kozmetik sanayi, ısıtma ve soğutma sistemleri, kimya endüstrisi, deri sanayi ...vb.) Çok farklı kimyasalların dozlanması amacıyla kullanılmaktadır. Genel anlamda, arıtma sektöründe kullanılan dozaj ünitelerinin temel amacı, su kalitesinin istenilen seviyelere getirilmesidir. Kapalı devre çalışan sistemlerde (soğutma kuleleri, sıcak su ve buhar kazanları) kısır önleyici, biosid, oksijen tutucu ve disper-sant dozlanmasında. Ters ozmoz sistemlerinde antiskalant ve benzeri kimyasalların dozlanmasında, pH dengelemesi için asit veya alkalilerin dozlanmasında, dezenfeksiyon veya oksidant amaçlı olarak klor, hidrojen peroksit ve benzerlerinin dozlanmasında, atıksu arıtma tesislerinde flokulant (FeCB, Ai2 (S04)3) dozlanmasında, kum fitresi, ters ozmoz, demineralizasyon sistemlerinin öncesi ve sonrasında yaygın olarak kullanılmaktadır.
KİMYASAL DOZAJ SİSTEMLERİ
 
 
 
 
 
 
 
 
SU ARITMA SİSTEMLERİ VE ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNOLOJİLERİ
DEMİR VE MANGAN FİLTRELERİ
Çetsan Su Arıtma, Su Arıtma, Çetsan Su Arıtma Sistemleri, Su Arıtma Sistemleri, Yüzme ve Süs Havuzu Sistemleri, Temizlik & Dezenfeksiyon ve Arıtım Kimyasalları, Depo Dezenfeksiyon ve Hat Kimyasalları, Matbaa Kimyasalları, Atıksu Arıtma Sistemleri, Modüler Su Depoları, Sisleme ve Nemlendirme Sistemleri, Çetsan Su Arıtma, Su Arıtma, Çetsan Su Arıtma Sistemleri, Su Arıtma Sistemleri, Yüzme ve Süs Havuzu Sistemleri, Temizlik & Dezenfeksiyon ve Arıtım Kimyasalları, Depo Dezenfeksiyon ve Hat Kimyasalları, Matbaa Kimyasalları, Atıksu Arıtma Sistemleri, Modüler Su Depoları, Sisleme ve Nemlendirme Sistemleri, Çetsan Su Arıtma, Su Arıtma, Çetsan Su Arıtma Sistemleri, Su Arıtma Sistemleri, Yüzme ve Süs Havuzu Sistemleri, Temizlik & Dezenfeksiyon ve Arıtım Kimyasalları, Depo Dezenfeksiyon ve Hat Kimyasalları, Matbaa Kimyasalları, Atıksu Arıtma Sistemleri, Modüler Su Depoları, Sisleme ve Nemlendirme Sistemleri, Çetsan Su Arıtma, Su Arıtma, Çetsan Su Arıtma Sistemleri, Su Arıtma Sistemleri, Yüzme ve Süs Havuzu Sistemleri, Temizlik & Dezenfeksiyon ve Arıtım Kimyasalları, Depo Dezenfeksiyon ve Hat Kimyasalları, Matbaa Kimyasalları, Atıksu Arıtma Sistemleri, Modüler Su Depoları, Sisleme ve Nemlendirme Sistemleri, Çetsan Su Arıtma, Su Arıtma, Çetsan Su Arıtma Sistemleri, Su Arıtma Sistemleri, Yüzme ve Süs Havuzu Sistemleri, Temizlik & Dezenfeksiyon ve Arıtım Kimyasalları, Depo Dezenfeksiyon ve Hat Kimyasalları, Matbaa Kimyasalları, Atıksu Arıtma Sistemleri, Modüler Su Depoları, Sisleme ve Nemlendirme Sistemleri, Çetsan Su Arıtma, Su Arıtma, Çetsan Su Arıtma Sistemleri, Su Arıtma Sistemleri, Yüzme ve Süs Havuzu Sistemleri, Temizlik & Dezenfeksiyon ve Arıtım Kimyasalları, Depo Dezenfeksiyon ve Hat Kimyasalları, Matbaa Kimyasalları, Atıksu Arıtma Sistemleri, Modüler Su Depoları, Sisleme ve Nemlendirme Sistemleri, Çetsan Su Arıtma, Su Arıtma, Çetsan Su Arıtma Sistemleri, Su Arıtma Sistemleri, Yüzme ve Süs Havuzu Sistemleri, Temizlik & Dezenfeksiyon ve Arıtım Kimyasalları, Depo Dezenfeksiyon ve Hat Kimyasalları, Matbaa Kimyasalları, Atıksu Arıtma Sistemleri, Modüler Su Depoları, Sisleme ve Nemlendirme Sistemleri,